Wat valt er onder het juridische begrip ‘algemene voorwaarden’?

Op bijna ieder contract zijn tegenwoordig wel algemene voorwaarden van toepassing. Bij het horen van de term ‘algemene voorwaarden’ wordt vaak gedacht aan de beruchte kleine lettertjes, maar de juridische betekenis van algemene voorwaarden is breder dan vaak wordt gedacht. In dit artikel behandel ik wat er juridisch gezien onder de noemer algemene voorwaarden valt. Dat is belangrijk om te weten, want voor algemene voorwaarden gelden bijzondere regels. Bijvoorbeeld ten aanzien van het ongeldig verklaren (vernietigen) ervan.

De juridische betekenis

De juridische betekenis van algemene voorwaarden is:

  • een of meerdere afspraken;
  • bedoeld voor meerdere overeenkomsten en
  • die niet de kern van de prestatie aangeven (mits duidelijk en begrijpelijk verwoord).

Het gaat dus – kort gezegd – om afspraken die een standaardkarakter hebben. Het maakt niet uit hoe of waar ze worden opgenomen. Het maakt bijvoorbeeld geen verschil of ze nu in een apart document staan of op de voorpagina van het contract. Ook maakt het niet uit hoe iemand de voorwaarden noemt. In de praktijk worden er allerlei termen gebruikt: inkoopvoorwaarden, leveringsvoorwaarden, gebruiksvoorwaarden etc. Juridisch gezien zijn het vaak allemaal algemene voorwaarden.

Afspraken die de kern van de prestatie aangeven moet je zien als afspraken die bepalend zijn voor het contract. In het geval van een koopovereenkomst zijn dat bijvoorbeeld de koopprijs en het product. Bij een leaseovereenkomst zijn dat de te leasen zaak, de leaseprijs en de contractsduur. De afspraken die de kern van de prestatie aangeven moeten wel duidelijk en begrijpelijk zijn verwoord. Is dat niet het geval, dan kan ook die afspraak als algemene voorwaarde worden getoetst.

Bedankt voorhet lezen van mijn blog! Ik hoop dat je er iets aan hebt. Wil je op de hoogte worden gehouden van nieuwe content? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan maandelijks boeiende juridische updates.