De meeste zaken komen niet voor een rechter en dit is waarom

Er wordt vaak gedacht dat juridisch adviseurs en advocaten dagelijks in de rechtbank staan. Zelf dacht ik ooit ook zo, maar de praktijk is anders. De werkelijkheid is dat een rechtszaak voeren (ofwel: procederen) eerder de uitzondering is dan de regel. Vaker komt het voor dat een zaak alsnog onderling wordt opgelost (geschikt). In het proces naar zo’n schikking toe laten beide partijen zich vaak wel bijstaan door een juridisch adviseur. Waarom een schikking vaak een aantrekkelijk alternatief is voor een rechtszaak, behandel ik in dit artikel.

Procederen is duur

Allereerst is procederen duur. In veel gevallen moet je een jurist inschakelen en hem betalen voor ieder uur dat hij aan de zaak werkt. Maar daarnaast moet je de rechtbank ook een vergoeding betalen voor het behandelen van de zaak. Vaak ben je al een enkele honderden (of erger: duizenden) euro’s verder voordat een rechter de zaak behandelt.

Er bestaat natuurlijk ook nog het risico dat je de zaak verliest. In dat geval kunnen de kosten van de tegenpartij voor jouw rekening komen.

Procederen duurt lang

De doorlooptijden bij rechtbanken verschillen, maar een ding is zeker: procederen kost tijd. Dat heeft met verschillende factoren te maken. Je juridisch adviseur moet stukken opstellen, de tegenpartij mag reageren, de rechtbank bekijkt de stukken en bepaalt hoe de zaak verder gaat: nog een keer schriftelijk reageren of een zitting plannen. Zo kan dat allemaal gerust een half jaar duren. Is de zaak ingewikkeld en moeten er bijvoorbeeld deskundigen worden ingeschakeld, dan kan het allemaal nog veel langer duren. Ondertussen zit jij maar te wachten.

Schikken biedt zekerheid

Procederen is onzeker. Niet alleen qua kosten en tijd, maar ook ten aanzien van de uitkomst. Met een schikking weet je waar je aan toe bent. Trouwens, na maanden procederen krijg je bij de rechtbank alsnog de gelegenheid om een schikking te treffen met de tegenpartij. Dan ben je alleen al flink wat maanden en euro’s verder. Zonde, want je had dan beter vooraf al kunnen kijken of een schikking mogelijk was.

Dus…

Procederen is duur, tijdrovend, onzeker en kan veel stress met zich meebrengen. In de praktijk worden juridische conflicten daarom vaak opgelost door een schikking te treffen. De dagelijkse werkzaamheden van een juridisch adviseur of advocaat bestaan daarom vaak uit het voeren van onderhandelingen over een schikking, in plaats van het voeren van rechtszaken.

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad. Wil je weten hoe je jouw juridische conflict het beste kan aanpakken of heb je hulp nodig bij schikkingsonderhandelingen? Neem contact met mij op!