Zelf een contract opstellen – 4 zaken waar je op moet letten

Contracten opstellen hoeft niet enorm ingewikkeld te zijn, maar er zijn een aantal zaken om goed op te letten. Een foutje is snel gemaakt en dat kan grote gevolgen hebben. Natuurlijk kan ik met deze blogpost niet zorgen dat jouw overeenkomst helemaal waterdicht is, maar ik doe mijn best om je op weg te helpen. Hieronder bespreek ik 4 dingen waar je op moet letten bij het opstellen van een contract.

1. Partijen

Stel van te voren goed vast wie partij zijn bij de overeenkomst. Doe je zaken met (grotere) bedrijven, dan komt het nog wel eens voor dat zij meerdere rechtspersonen hebben. Zorg dat je de overeenkomst aangaat met de juiste rechtspersoon. Onderneem je zelf in een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid, zorg dan dat de overeenkomst op naam van die rechtspersoon komt te staan.

Let ook goed op of de vertegenwoordiger van de wederpartij wel bevoegd is om de overeenkomst aan te gaan. Heb je een reden om daaraan te twijfelen, vraag dan om bewijs van de vertegenwoordigingsbevoegdheid.

2. Duidelijkheid

Er gaan ontzettend veel conflicten over de uitleg van overeenkomsten. Zorg daarom dat duidelijk is wat er met de afspraken wordt bedoeld. Je kunt eigenlijk niet duidelijk genoeg zijn. Je kunt jezelf de volgende vragen stellen om jezelf op weg te helpen:

  • Wie moet wat doen?
  • Hoe moet X dat doen?
  • Welke garanties geeft X?
  • Wanneer moet X dat doen?
  • Wat gebeurt er als X dat niet doet?
  • Wat betaalt Y daarvoor?
  • Hoe betaalt Y daarvoor?
  • Wat gebeurt er als Y niet betaalt?

Wanneer je met bepaalde termen werkt, is verstandig om een definitiebepaling op te nemen. Dat is een artikel in de overeenkomst waarin je regelt wat er wordt bedoeld met bepaalde termen. Als de term dus verder in de overeenkomst voorkomt, heb je al bepaald wat daarmee wordt bedoeld.

3. Einde van de overeenkomst

Sommige overeenkomsten komen ten einde doordat partijen hun verplichtingen nakomen. Bijvoorbeeld bij een koopovereenkomst. Wanneer de verkoper de zaak levert en de koper de koopprijs betaalt, hebben partijen niets meer van elkaar tegoed. Dat kan ook anders liggen. Sommige overeenkomst gelden voor langere tijd. Bijvoorbeeld overeenkomsten voor bepaalde diensten, samenwerkingsovereenkomsten en dergelijke. In die gevallen is het aan te bevelen om de overeenkomst voor een bepaalde tijd overeen te komen of overeen te komen dat partijen de overeenkomst (onder omstandigheden) kunnen opzeggen.

Sta er in ieder geval bij stil wat je wil afspreken ten aanzien van de duur van de overeenkomst.

4. Ondertekening

Gebruikelijk is dat een overeenkomst wordt geparafeerd op iedere pagina en dat de overeenkomst wordt ondertekend op de laatste pagina. Daarmee kun je aantonen dat de wederpartij iedere pagina heeft gezien en dat hij akkoord is met de gehele inhoud van de overeenkomst.

Bedankt voor het lezen van mijn blog! Ik hoop dat je er iets aan hebt. Wil je op de hoogte worden gehouden van nieuwe content? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan maandelijks boeiende juridische updates.

Heb jij een contract opgesteld en wil je die laten controleren door een jurist? Neem dan contact met mij op.